Remote werken, ook wel locatie onafhankelijk werken genoemd. Het klinkt misschien als zon, zee, strand en blauwe lucht, maar er moet natuurlijk ook gewerkt worden. Al vijf jaar lang heb ik mijn bedrijf zo ingericht dat ik remote kan werken. Ik vind het geweldig, maar of het voor iedereen is weggelegd dat durf ik niet te zeggen. Door mijn ervaring te delen hoop ik dat jij kunt bepalen of remote werken iets voor jou is.

Wat is remote werken?

Remote werken is werken op afstand. Dit betekent dat je geen vaste kantoorplek nodig hebt, maar kunt werken waar en wanneer je wilt. Je ziet dit vooral veel gebeuren bij ondernemers, en freelancers. Toch ontdekken ook steeds meer werknemers en werkgevers de voordelen aan het remote werken.

SALT& travel

Remote werken, wat voor werk?

Allereerst heb je werk nodig waarbij het niet uitmaakt waar jij je bevindt. Het prettigste is ook als de tijd wanneer je werkt geen rol speelt. Zo kun je de vrijheid van remote werken echt ervaren. Hiervoor heb je dus een bijpassende job nodig. Hallelujah voor het internet! Door de komst van internet is het zoveel makkelijker geworden om locatie onafhankelijk te werken. Het enige wat je nodig hebt is je laptop, wifi en wellicht je telefoon. Ga op zoek naar werk waarbij je enkel deze drie dingen nodig hebt. Je kunt hierbij onder andere denken aan het verkopen van online producten, zoals een ebook of cursus, maar ook het bouwen van websites, werken als marketing assistent, VA of grafisch vormgever zoals ik. 

Zorg dat je een inkomen genereert uit werk waarbij je zo min mogelijk afhankelijk bent van anderen om je werk goed te kunnen doen.

Voordelen remote werken

Remote werken kent vele voordelen.

1. Reistijd

Sta jij nu dagelijks in de file op weg naar je werk? Dat hoeft dus niet meer! Door overal te kunnen werken waar je wilt, hoef jij niet meer om 7u die auto in te stappen om aan te schuiven in de rij.

2. Creëer een eigen werkplek

Daarnaast bepaal jij zelf jouw werkplek, waardoor je een plek kunt creëren waar jij het prettigst werkt. Werk jij het liefst vroeg in de ochtend vanuit bed, of buiten in de ochtendzon met fluitende vogels om je heen? Dat kan!

ultiem remote werken

3. Verbreed je horizon

Wanneer je kunt werken waar en wanneer je wilt kun je de wereld gaan ontdekken. Hierdoor leer je andere mensen, culturen en plekken kennen. Dit is super voor je persoonlijke ontwikkeling. Het is overigens niet zo dat je perse je koffers moet pakken wanneer je remote werkt. Je kunt ook vanuit je vertrouwde omgeving werken als dit beter bij je past. Dat is het mooie van remote werken, jij bepaalt hoe jij werkt, waardoor je precies kunt doen waar jij je goed bij voelt.

4. Ook prettig voor werkgevers

Niet alleen voor werknemers kan het heerlijk zijn om remote te kunnen werken. Voor werkgevers biedt het ook veel voordelen. Er is geen hypermodern kantoor meer nodig waarin iedereen zijn eigen werkplek heeft. Scheelt weer in de kosten. Ook reistijdvergoeding is niet meer nodig. Wanneer iemand graag remote wilt werken, kan het diegene nog meer motiveren wanneer een bedrijf hierover mee wilt denken om dit mogelijk te maken. Dit resulteert vaak in nog meer gedreven personeel.

Nadelen remote werken

Voor sommige klinkt bovenstaande misschien heerlijk, voor andere niet. Dat is helemaal prima. Remote werken is niet voor iedereen weggelegd. Daarbij zitten er natuurlijk ook nadelen aan locatie onafhankelijk werken. Wanneer deze niet opwegen tegen de voordelen, weet jij wat je te doen staat;).

1. Eenzaamheid

Je hebt geen last van storende collega’s, maar ook niet de gezelligheid van collega’s om je heen, de vrijdagmiddagborrels en vriendschappen die je op het werkt op kunt doen. Remote werken, kan best eenzaam zijn. Zeker wanneer je van plek naar plek verhuist, kan het lastig zijn een band op te bouwen met mensen. Ook wanneer je ervoor kiest thuis te werken, kan je na een tijdje behoefte krijgen aan meer sociaal contact.

2. Wifi stress

Niet overal is het wifi kanaal zo goed als dat wij hier in Nederland gewend zijn. Wanneer jij de wereld rond gaat reizen, is een goede wifi verbinding van groot belang. Geen wifi, betekent geen werk en dus geen inkomen. Zoek dit van te voren altijd goed uit, maar weet ook dat je voor verrassingen gaat komen te staan.

3. Zelfdiscipline

Jij hoeft niet uit je bed te komen, je hoeft niet om 9u te beginnen en je laptop ook niet om 17u dicht te klappen. Dit kan lastig zijn, want je moet jezelf motiveren. Daarnaast is er ook heel veel afleiding. Wanneer je thuis zit, kan dit de was zijn, je huisdieren of de buurvrouw die een praatje wilt maken. Zit jij in het buitenland dan zijn er waarschijnlijk genoeg plekken die je wilt ontdekken, mensen die je wilt ontmoeten en activiteiten die nog op je wishlist staan. Toch moet er ook gewerkt worden, hier moet jij jezelf toe zetten. Je hebt geen collega’s of werkgever die je stimuleren.

4. Je bent nooit klaar

Remote werken, betekent dat je overal en altijd kunt werken. Je bent nooit helemaal klaar. Het kan hierdoor lastig zijn je werk los te laten. Altijd zitten er nog to do’s in je hoofd. Wanneer je dit niet goed los kunt laten, kan het best wat stress veroorzaken. Zorg dat je ook tijd maakt voor ontspanning en je werk echt even loslaat wanneer dat nodig is.

Remote werken en financiën

Sommige vinden de financiële druk die ze bij remote werken ervaren een nadeel. Toch hoeft dit niet zo te zijn. Als ondernemer, ben je het waarschijnlijk gewend je eigen geld te verdienen. Gaat dit goed? Dan hoeft dat niet te veranderen wanneer jij besluit jouw werkwijze anders in te richten. Toch is het goed te kijken naar de financiële gevolgen. Wat zijn de kosten wanneer jij met je laptop de wereld rond wilt gaan? Hoe ga je dit verdienen? Welke kosten heb jij wanneer je thuis gaat werken? Je hypotheek, kinderdagverblijf, sportschool, het gaat allemaal door. Vind jij het spannend om financieel op jezelf aangewezen te zijn? Zorg dan voor een buffer waarop je eventueel kunt terugvallen, zodat je kunt ervaren hoe het gaat. Het belangrijkste is, zorg dat je werk creëert waar jij gelukkig van wordt en je boterham mee kunt verdienen.

Wil jij remote werken?

Heb je na het lezen van dit artikel een enthousiasme wat je niet meer kunt bedwingen. Dan raad ik je zeker aan is een kijkje te nemen bij de dames van Meetings in the Sun. Zij leren jou hoe je van jouw droom een werkelijkheid kunt maken, incl een te gekke communitie van like minded people!

error: Content is protected !!