fbpx

Zelf vlierbessensap maken

Vlierbessensap maken

Zelf vlierbessensap maken is een eenvoudig proces dat kan resulteren in een heerlijke en gezonde drank. Vlierbessen zijn rijk aan vitamines en antioxidanten, wat bijdraagt aan het versterken van het immuunsysteem en het bevorderen van de algehele gezondheid. Het maken van vlierbessensap is een leuke manier om te genieten van de voordelen van dit superfruit en is ook een geweldige manier om creatief te zijn in de keuken.

Vlierbessensap recept

Prep time

90

minuten

Ingrediënten

  • 300gr wild geplukte donkerrode vlierbessen

  • 4 liter water

  • 2,5 cm geschilde gember

  • 1 theelepel kaneel

  • 4 kruidnagels

  • 150ml biologische appelazijn

  • 2 eetlepels honing

  • Benodigdheden:
  • 2 grote pannen

  • Zeef

  • Theedoek

  • 3/4 steriele flessen +/- 1 liter

  • Trechter

Directions

  • Neem een tasje en schaar mee en ga lekker naar buiten. De sap wordt het lekkerst als je donker rode vlierbessen plukt. Een goeie tas vol leverde mij 300 gram op.

  • Spoel de bessen goed af. Pluk de bessen van de takjes en leg ze op een weegschaal.
    Heb je meer of minder dan 300 gram pas hier dan de rest van de ingrediënten in verhouding op aan.

  • Doe de bessen in een pan samen met het water, de kaneel en de kruidnagels. Breng aan de kook. Zet vervolgens het gas uit en laat het geheel met deksel op de pan een nacht trekken.

  • De volgende ochtend voeg je de gesneden gember toe en breng het opnieuw aan de kook. Laat het geheel op laag vuur 30 minuten rustig doorkoken.

  • Pak een schone theedoek, een zeef en een grote pan of schaal. Leg de theedoek op de zeef en zeef het sap in de schone pan/schaal. Knijp vervolgens de sap uit de bessen door de theedoek strak te draaien. De pulp die over blijft kun je op de compost/gft bak neerleggen of aan de kippen geven mocht je die hebben 😄

  • Breng het geheel nogmaals aan de kook en voeg de appelazijn en honing toe. Proef hierna is de verhouding voor jou en je familie zo goed, perfect mag het nog iets zoeter of zuurder voeg de azijn/ honing naar smaak toe.

  • De (steriele) flessen kun je nadat je ze goed hebt afgewassen in de oven plaatsen op 130 graden, ongeveer 10 minuten voordat je het sap in de flessen gaat gieten. Zo weet je zeker dat alle bacteriën zo goed als zijn verdwenen en de fles zometeen goed vacuum trekt.

  • Plaats de flessen op het aanrecht en gebruik de trechter om het sap in de flessen te gieten. Plaats een deksel op de fles en laat het geheel afkoelen.

  • Bewaar de flessen hierna op een koele en droge plaats.

    Wanneer je een fles hebt geopend, bewaar deze dan in de koelkast. Geopend is deze 1 tot 2 weken houdbaar. Weet je het niet helemaal zeker, gebruik je neus. Ruikt het niet meer goed spoel het dan weg.

    Wij drinken vrijwel dagelijks een half glaasje. Ik probeer altijd een paar flessen achter de hand te hebben in de winter maanden. Wanneer je je minder sterk/verkouden/grieperig (begint) te voelen is dit een wondermiddel 🍷

    Voordelen van het drinken van vlierbessensap

    Het drinken van zelfgemaakt vlierbessensap biedt verschillende voordelen, waaronder:

    1. Boost voor het immuunsysteem: Vlierbessen bevatten veel vitamine C en antioxidanten, die beide het immuunsysteem versterken en kunnen helpen bij het bestrijden van verkoudheid en griep.

    2. Ontstekingsremmende werking: Vlierbessen hebben ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor ze kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Dit kan symptomen van aandoeningen zoals artritis en ontstekingsziekten verlichten.

    3. Versterking van het hart: De antioxidanten in vlierbessen kunnen helpen bij het verminderen van schade aan de bloedvaten en het bevorderen van een gezonde bloeddruk. Dit kan bijdragen aan een gezond hart en een lager risico op hartziekten.

    4. Verbetering van de spijsvertering: Vlierbessen bevatten vezels, die gunstig zijn voor de spijsvertering. Ze kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde darmfunctie en het voorkomen van constipatie.

    5. Verlichting van verkoudheid en griep: Het drinken van vlierbessensap kan helpen bij het verminderen van de symptomen van verkoudheid en griep, zoals een zere keel, hoesten en congestie. Het kan ook de duur van de symptomen verkorten en het herstel versnellen.

    6. Verbetering van de huidgezondheid: De antioxidanten in vlierbessen kunnen helpen bij het verminderen van huidproblemen zoals acne, ontstekingen en roodheid. Het regelmatig drinken van vlierbessensap kan bijdragen aan een gezondere en stralendere huid.

    Het is echter belangrijk op te merken dat zelfgemaakt vlierbessensap mogelijk niet geschikt is voor iedereen. Raadpleeg altijd een arts of voedingsdeskundige voordat je grote hoeveelheden vlierbessen consumeert, vooral als je zwanger bent, borstvoeding geeft of medicijnen gebruikt.

    Vlierbloesemsiroop recept

    Eerder in het seizoen staat de vlier vol met mooie knoppen vol vlierbloesem. Hier kun je heerlijke siroop van maken. Eerder deelde ik hier al een recept van.

     
     

     

     

    recept zelf vlierbloesem siroop maken

    Andere interessante artikelen:

    Hoe start je een online bedrijf?
    Hoe start je een online bedrijf?

    Om een florerend online bedrijf te hebben, is het cruciaal om een geweldig zakelijk idee te hebben en je publiek te begrijpen. Maak een businessplan en zorg voor een sterke online aanwezigheid. Bouw een community op, zorg voor juridische zaken en ontwikkel een krachtige online marketingstrategie om jouw bedrijf te laten groeien.

    recept zelf vlierbloesem siroop maken
    Zelf vlierbloesemsiroop maken

    Vlierbloesemsiroop is een heerlijke en verfrissende drank die je zelf gemakkelijk thuis kunt maken. De zoete geur van vlierbloesems maakt deze siroop tot een favoriet zomerdrankje. De siroop is ook perfect als basis voor cocktails of om te mengen met bruiswater voor een zelfgemaakte limonade.

    wat is pinterest?
    Wat is Pinterest?

    Pinterest is een visueel zoekplatform voor het ontdekken, opslaan en organiseren van ideeën over verschillende onderwerpen. Het is anders dan andere sociale mediaplatforms vanwege de nadruk op visuele inhoud en persoonlijke borden. Het is een populair marketinginstrument voor individuen en bedrijven om hun merk, producten en diensten te tonen.

    error: Content is protected !!